Save the date kaarten

save the date kaarten

Save the date kaarten, zo maak je je trouwdag bekend

Jullie gaan trouwen en iedereen mag het weten. Naast de traditionele trouwkaart is er nu een nieuwe manier om de datum van jullie trouwdag bekend te maken onder familie en vrienden. Dit kan met een save the date kaart, een soort voor-uitnodiging die je ongeveer 4 tot 8 maanden voor jullie bruiloft verstuurd. Je gasten kunnen de datum dan vast vrij houden in hun agenda, het zou toch jammer zijn als je beste vriend of vriendin er niet bij kan zijn.
gratis drukproef save the date kaart
De save the date kaarten worden ongeveer 6 weken voor de bruiloft vervolgd met de officiële uitnodiging waar alle details van de dag op staan. Van de meeste save the date ontwerpen is in dezelfde stijl ook een trouwkaart beschikbaar. Zo kun je al het drukwerk in één huisstijl maken. Zo niet, laat dit weten dan voegen we dit ontwerp toe zodat je alle bij elkaar kunt matchen.


Vragen? Bel direct: 010-2131415
Gratis drukproef
Voor 12:00 besteld, vandaag verstuurd

Wanneer verstuur je deze save the date kaarten?

Gebruikelijk is het om de save the date kaartjes een half jaar van tevoren te versturen, zodat iedereen ruim de tijd heeft om deze dag vrij te houden in zijn of haar agenda. Zeker als je rondom de feestdagen, in de zomervakantie of in het buitenland trouwt is het zaak dit zo snel mogelijk aan iedereen te laten weten voordat ze al andere plannen hebben gemaakt. Soms hebben mensen al vakantieplannen gemaakt of andere verplichtingen en kunnen ze er helaas niet bij zijn. Dat is natuurlijk jammer. En met zo'n vooraankondiging voorkom je dit. Eigenlijk kun je de kaarten zodra de datum bekend is al versturen.

Wat is het verschil tussen de trouwkaart en de save the date?

Deze vraag krijgen we zeer regelmatig, waarom zou je een save the date kaartje sturen, je stuurt toch ook nog een trouwkaart? De naam zegt het zelf al een beetje, letterlijk vertaald betekent het 'hou de datum vrij' ofwel 'onthoud de datum'. Als je er zeker van wilt zijn dat iedereen aanwezig is op deze belangrijke dag dan is het slim om echt iedereen ruim een half jaar vooraf te informeren om deze dag te reserveren. Nu is natuurlijk de vraag waarom je dan niet gewoon de trouwkaart wat eerder stuurt? Vaak zijn zo lang van tevoren nog niet alle gegevens bekend met betrekking tot het huwelijk zoals de locatie, tijdstip ja-woord, etc. Dus de primaire taak van de deze kaart is dat al je familie, vrienden en bekenden deze datum blokken in hun agenda.
kerst save the date kaarten

Welke tekst plaats je op je save the date kaartjes?

Voor de save the date kaart tekst zijn geen vaste regels hoe deze eruit moet zien en welke tekst erop moet staan. Vaak zijn de ontwerpen wat vrijer en creatiever dan de officiële trouwkaart.

De volgende tekst moet zeker op een save the date kaart staan:

 1. trouwdatum
 2. namen bruid en bruidegom (voor-en achternamen)
 3. tekst 'save the date'
 4. verzoek vrijhouden datum

Met de volgende items kun je de save the date kaart aanvullen:

 • een mooie foto
 • een leuke quote
 • type gast (dag of avond)
 • opmerking dat een officiële uitnodiging volgt
 • jullie adres gegevens

Alternatieve save the date teksten:

 • Save our date
 • Soon to be Mr en Mrs
 • The future Mr en Mrs
 • Let's get married
 • It would not be the same without you
 • The adventure begins on
 • He asked and I said yes

Hou de tekst algemeen en kort, veel afspraken kunnen nog wijzigen en zijn vaak zo lang van tevoren nog niet van belang. Later op de officiële trouwkaart kun je het volledige programma plaatsen. Bij veel save the date kaarten is ook een trouwkaart beschikbaar zodat alles in dezelfde lijn ligt. Kies dus een kaart die goed bij jullie en het thema van de trouwdag past.

Kerst save the dates

Gaan jullie komend jaar trouwen? Gefeliciteerd, wat een mooi jaar gaat het worden! Om je verloving en huwelijk aan familie en vrienden te laten weten kun je natuurlijk save the date kaarten sturen, maar als je dit in december doet kun je dit ook combineren met een kerstkaart. In deze collectie ‘kerst save the date kaarten' vind je diverse ontwerpen waar een kerstwens en aankondiging zijn samengevoegd.
 

Tips voor je save the date kaart

We hebben nog een aantal tips als je van plan bent om vooraf een save the date te sturen.

 • Zorg dat de trouwdatum definitief vaststaat;
  Het laatste wat je wilt is dat de datum nog wijzigd nadat de kaarten hebt verstuurd. Dus verstuur je save the date kaartjes pas na defintief akkoord door de belangrijkste instanties als stadhuis en/of kerk.
 • Kies een kaart die past bij een trouwhuisstijl;
  Heb je een thema in gedachte voor je huwelijkdag? Dan is het superleuk om de save the date alvast in dit thema te maken. Bij trouwhuisstijlen zie je al diverse voorbeelden van het huwelijksdrukwerk in één stijl.
 • Verzoek je gasten de datum vast vrij te houden;
  Dit is natuurlijk de reden waarom je zo ruim van tevoren een save the date kaartje stuurt naar je gasten. Je wilt dat al je vrienden, familie en/of collega's die je dierbaar zijn er op deze belangrijke dag bij zijn.
 • Verstuur alleen naar de dag- en avondgasten;
  Voor de gasten die je alleen op de receptie uitgenodigd worden is het niet gebruikelijk om een save the date kaart te sturen. Het doel van deze kaart is dat de belangrijkste gasten deze dag exclusief voor jullie vrij houden.
 • Gebruik een verlovingskaart als save the date;
  Na de vraag "Wil je met me trouwen?" en het antwoord "Ja, ik wil" ben je al verloofd. Bij verloven getuigt het paar van het verlangen om met elkaar te trouwen. Dus met het versturen van een verlovingskaart kun je dezelfde insteek nemen als voor de save the date.