Top 10 populairste babynamen van 2020

07-01-2021
top 10 jongensnamenNoah en Emma waren het afgelopen jaar de meest gekozen jongens- en meisjesnaam, dit is zojuist bekend gemaakt via SVB. In het jaaroverzicht zie je dat de naam Noah maar liefst 825x is gekozen voor een jongen en de meeste meisjes kregen de naam Emma, namelijk 685x. Ook in 2019 waren Noah en Emma al de meest populaire namen. In 2020 zijn er in Nederland (tot en met november) 167.157 baby's geboren: 85.540 jongens en 81.617 meisjes. Door de uitbetaling van kinderbijslag kan de Sociale Verzekeringsbank zien welke namen pasgeboren baby's hebben gekregen.

Top babynamen bij Koningkaart

Wij kunnen als webshop in geboortekaartjes deze populaire babynamen zeker bevestigen. De genoemde namen zien wij (bijna) dagelijks voorbij komen bij onze bestellingen. Wat al jaren lang opvalt, is dat vooral korte namen met één of twee lettergrepen aan de top staan. Op onze voorbeeld geboortekaartjes meisje en geboortekaartjes jongen gebruiken wij zelf ook graag korte namen, dat maakt een ontwerp extra mooi.

top 10 meisjesnamenEen opvallend detail is dat de verschillen in cijfers tussen meisjesnamen kleiner zijn, dan bij de jongensnamen. Ook hebben wij gezien dat Nederlandse namen enorm zijn gegroeid in populariteit de afgelopen jaren. Ouders kiezen steeds vaker voor een naam die makkelijk uit te spreken en op te schrijven is. Het is natuurlijk ook ontzetten vermoeiend als je overal waar je komt de naam van kindje verkeerd uitgesproken wordt of de naam telkens gespeld moet worden.

Regionale verschillen in babynamen

Daarnaast zijn er kleine verschillen in de namenlijst te zien tussen de provincies, zo komt de ene naam vaker voor in het Zuiden dan in het Noorden en andersom. De jongensnaam Noah komt bijvoorbeeld vaker voor in de grote steden als Amsterdam en Rotterdam. De populairste babynamen in Brabant zijn Daan en Tess (grappig genoeg was dit vorig jaar ook al zo). In Zeeland kiezen nieuwe ouders het liefst voor Jan en Johanna, en op de 2e plek staat Cornelis en Maria. Friezen houden het op Jesse en Lieke. Dus je ziet per provincie zitten er zeker verschillen. Wel zie je dat alle top namen uit de provincies allemaal in de top 20 staan.

Nog een opvallend punt is, is dat er het afgelopen jaar minder vernoemingen zijn geweest naar bijvoorbeeld bekende sporters of andere namen die veel genoemd zijn in de media. Zo zag je dat toen Duncan Laurence in 2019 het songfestival won deze naam dat jaar opeens veel gekozen werd voor een jongen. Wil je meer inspiratie over babynamen? Bekijk dan onze pagina bij geboortekaartjes -> ook leuk -> babynamen, hier staan heel veel leuke namen op alfabetische volgorde.