Top 20 populairste babynamen van 2022

De top 20 babynamen voor jongens- en meisjes van 2021. Ben jij zoekende naar een mooie naam voor jullie kindje? Bekijk deze top 20 dan eens. De meest gehoorde jongensnaam in 2021 was Noah en werd maar liefst 945x gekozen. De favoriete naam van het jaar ervoor, was ook Noah. Bij de meisjesnamen is Julia de koploper met 753x, deze naam is al jaren heel populair. Voor meer inspiratie en bijzondere babynamen, klik dan op de letters van het alfabet. Hier vind je per letter een uitgebreid overzicht babynamen, waar wellicht die unieke naam waar je naar op zoek bent tussen zit.

Jongensnamen

1. Noah

2. Lucas

3. Sem

4. Daan

5. Levi

6. Liam

7. James

8. Finn

9. Luca

10. Milan

 

11. Mees

12. Luuk

13. Adam

14. Mason

15. Sam

16. Noud

17. Bram

18. Benjamin

19. Jesse

20. Max

Meisjesnamen

1. Julia

2. Mila

3. Emma

4. Sophie

5. Tess

6. Milou

7. Zoë

8. Yara

9. Evi

10. Sara

 

11. Lotte

12. Saar

13. Liv

14. Anna

15. Eva

16. Noor

17. Saar

18. Lauren

19. Nina

20. Nora

Tips voor het kiezen van een babynaam

Betekenis namen

Veel Nederlandse voornamen hebben een betekenis. Het is natuurlijk hartstikke leuk om te kijken of je gekozen babynaam wat betekent. Ook is het slim om te doen, het is belangrijk dat de betekenis van die mooie jongensnaam of meisjesnaam jullie ook aanstaat.

Waarop rijmt de babynaam?

Let met de keuze van de babynaam erop of het niet rijmt, het zou vervelend zijn als je kindje geplaagd wordt. Van "Coen is een oen" wordt uiteindelijk niemand binnen jouw gezin blij.

Meerdere namen, combinatie van initialen

Hoe leuk is het om je baby straks meerdere namen te geven. Het is wel belangrijk om goed op te letten of de combinatie van de voorletters geen gek woord maken. Toegegeven, Petra Isa Saar klinkt best mooi. P.I.S. op de envelop geadresseerd aan jouw kindje een stuk minder!

Ieder kind een ander initiaal

Wanneer de naam van ieder gezinslid met een andere letter begint, heb je nooit problemen met de post. Want als er straks F. van der Linden op de envelop staat, is die brief dan voor Finn of voor Felice?

Spelling van de naam

Niets is zo vervelend als iedere keer je naam moeten spellen. Dat vind jouw kindje straks ook als hij of zij op school zit. Dus kies voor een naam met een duidelijke spelling en uitspraak. Zo hoeft de juf niet steeds te vragen of ze de naam van je kindje wel goed zegt of schrijft.

Kan je de babynaam afkorten?

Veel namen kunnen afgekort worden. Dit is natuurlijk geen ramp, maar denk ook eens na over de afkorting en of je die net zo leuk vindt als de volledige naam. Is Lot nog net zo leuk als Lotte? En Luuc nog net zo mooi als Lucas? Een naam kiezen voor je baby is niet niks. Neem daarom je tijd. Als je op tijd begint, kan je er even goed over nadenken. Heb je dié ene naam gevonden waar jullie blij van worden, is het slim om het een paar weekjes te laten rusten. Ben je daarna nog net zo blij met de naam als ervoor? Dan weet je dat het goed zit.

Kind aangeven bij de burgerlijke stand

Naam

Iemands officiële naam bestaat uit een voornaam en een achternaam of geslachtsnaam.

Vastlegging voornaam

Voornamen worden vastgelegd in de geboorteakte. Het geven van één voornaam is voldoende. Men mag geen andere voornaam aannemen dan die in de geboorteakte is, of ingeval van meerdere voornamen, zijn vastgelegd. Van de aangifte van een geboorte wordt een geboorteakte opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Aangifte van je kind moet je binnen drie dagen na de geboorte doen. In de geboorteakte staan vermeld: de plaats, de dag en zo mogelijk het tijdstip van de geboorte. Ook worden de voornaam (namen) en het geslacht van het kind vermeld. Tot slot worden de geslachtsnaam, de voornamen en de woonplaats en zo mogelijk het beroep van de moeder en eventuele vader opgenomen.

Keuze voornaam

Vroeger was de keuze van een voornaam aan beperkingen gebonden. Tegenwoordig mag men ook fantasienamen kiezen. Toch is men niet helemaal vrij in de keuze. Voornamen die ongepast zijn of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen moeten door de ambtenaar van de burgerlijke stand geweigerd worden. Onder ongepast valt ook het geven van een ongewoon groot aantal voornamen.

Wijzigen voornaam

Een verzoek tot wijziging van een voornaam dient door betrokkene of diens wettelijk vertegenwoordiger ingediend te worden bij de rechtbank. Onder het wijzigen wordt ook schrappen of toevoegen van voornamen verstaan.